Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

No když tak čtu tady ty některé názory, tak by si Ukrajinci měli začít připravovat omluvu Rusům, že se nechali od nich přepadnout.

Proboha, přečtěte si "nástupní řeč" R. Heydricha po příjezdu do Protektorátu. Kdyby Němci tu válku neprohráli, tak je tu

teď úřední řečí němčina a zbytky češtiny u posledních přeživších byste zaslechli někde v Patagonii nebo dálné Sibiři. Z ostatních by byl popel. Vzpamatujte se! Němci nás měli za podlidi a vy to těmito vlezdop... názory jen potvrzujete.

Už jen to, že článek argumentuje tím, že byl zabrán majetek sudetských Němců a že jim tedy něco dlužíme. A kolik nám zaplatili válečných reparací? 350 000 mrtvých, Lidice, Ležáky likvidace Židů ( nezapomeňte, mimo to, že byli nábožensky Židé, byli i československými občany!). To si opravdu tak necháte vymývat mozky a přijímáte tento směr myšlení? Beneš měl pravdu - za pár let budou z Němců pomalu zachránci ČR.

8 0
možnosti
Foto

40 procent Němců v Praze byli Židé. Židé u nás měli občanství německé, židovské a minimálně české. Nevím, kde jste přišel k číslu 350 000 mrtvých Přibližně 8 500 čs občanů bylo popraveno, přes 20 000 čs. občanů zahynulo v koncetračních táborech, nebo při výsleších bez rasového podtextu, kolem 8 000 čs. občanů přišlo o život při ozbrojených střetech, 15- 19 tisíc čs občanů padlo při Slovenském povstání, přes 4 000 čs. občanů zahynulo při náletech a i v sudetech, přes 3000 čs. občanů zahynulo při pracovním nasazení, na východní p frontě padlo 5 620 čs. občanů a 1 200 čs. občanů na západní frontě, asi 7000 cikánů, bylo zavražděno, 272 000 Židů bylo zavražděno. Z toho 80 000 v Českých zemí, Slovenská země 70 000, Sovenská území obsazena Maďarskem 42 000, Podkarpadská Rus 80 000. To je celkem 272 000 Židů. Drtivá většina byla odsouzena soudem s možností odvolání. Tu možnost Židé neměli.

1 5
možnosti
JS

Adorace komunistického kontráše Pávka je potupa všech ideálů, za které jsme cinkali klíčema v roce 1989 proti vodním dělům.

10 10
možnosti
JZ

Jak se na odchodů Židů z jejich vlasti podílely české protektorátní orgány? A jak se k tomu stavěli Češi vůbec?

Frankl: To je nesmírně komplikovaná otázka. Především neexistuje dostatek solidního výzkumu. A další věc je, že jakákoli zjednodušující teze je špatná.

Paleta reakcí českého obyvatelstva sahala od aktivní pomoci až po aktivní udavačství. Faktem ale asi je, že většina lidí se k Židům chovala spíše lhostejně, přestože o jejich pronásledování nemohli nevědět. Vytlačování Židů z veřejného prostoru, omezování nákupních hodin, jejich stěhování, zákazy chození do parku, do kina, registrace majetku, to všechno byla veřejná záležitost a každý o tom věděl. Jestli si to každý připouštěl, je druhá věc. Holocaust je prostě společná zkušenost Čechů, Němců, Židů a všech ostatních, kteří tady tehdy žili. Není to jen příběh o popravách a vraždění v koncentračních táborech. Vše to začínalo ve městech, kde se naprosto běžně pohybujeme.

A co se týče protektorátní vlády a úřadů, tak ty se na vytlačování Židů podílely od začátku. Hrubý rámec ale nastavoval Úřad říšského protektora a další nacistické orgány, které si držely kontrolu nad tím, co se s Židy děje. Česká vláda však pokračovala v politice druhé republiky, která omezovala židovský podíl na hospodářství. A dokonce se dá říct, že po jistou dobu hrály české úřady jakousi přetahovanou s okupačními úřady o to, kdo se zmocní židovského majetku. Za silnější konec tahala ve finále okupační správa, takže většina židovského majetku přešla do německých rukou.

3 3
možnosti
JZ

Frankl: Abychom měli plastičtější pohled na to, jak se chovali obyčejní lidé, je dobré se podívat na skupinu četníků, která hlídala terezínské ghetto. Mezi nimi byli tací, kteří byli buď antisemité, nebo se z jakýchkoli důvodů chovali vůči ostatním velmi příkře a krutě. Byla tam také nemalá skupina lidí, kteří Židům nějakým způsobem pomáhali, třeba pašovat dopisy nebo prostě zavírali oči. (Určitě se aktivně neúčastnili zachraňování Židů a nebyli napojeni na odboj.) A pak byli lidé, kteří občas pomohli, ale nechali si za to zaplatit někdy i nemalé částky. Nechci to nijak odsuzovat, protože pomáhat Židům bylo riskantní a nechat si za to platit bylo v jistých oblastech obvyklé.

Viz Odchody a návraty Židů — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Pravdu je potřeba sdělovat celou. I mezi Čechy se našli antisemité a pomahači nacistů.

Pravdou také je, že české četnictvo se rovněž podílelo na doprovázení židovských transportů.

4 0
možnosti
PV

Takže si to shrňme.

Terezín je - dle vás i soudruha Pavla - výmluvným mementem zločinů našich předků. Proto bychom se měli Němcům omluvit.

Ano, je pravda, že svůj podíl na založení terezínského ghetta v roce 1941 měli podíl i češi neněmeckého původu. Například na www stránkách k historii terezínského ghetta je napsáno, že se do příprav na jeho zřízení musela zapojit i Židovská náboženská obec v Praze. A to kvůli vyvolání iluze, že ghetto bude samosprávným územím, kde Židé budou moci v klidu žít a pracovat až do konce války.

Takže podle logiky vás i soudruha Pávka by se židovská náboženská obec měla vyrovnat se zločiny svých předků a omluvit se Němcům za zločiny spáchané v Terezíně... ?

Nezlobte se, ale není to vaše uvažování perverzní a zvrácené?

Ve svém příspěvku hovoříte o historické povinnosti, reprodukujete tu jakási historická fakta s natolik pokřiveným způsobem, že si sám kladu otázku, co se to s některými lidmi děje, jak někteří jedinci mohou dosahovat takového stupně vnitřní zvrácenosti, že už nejsou schopni rozeznávat ani ty nejzákladnější kontury dobra a zla.

Snad bych pochopil, kdyby soudruh Pávek tato slova pronesl v jiném čase a na jiném místě, kde se některé excesy vůči německým obyvatelům během divokého odsunu po druhé světové válce odehrály. A i ty by musel pevně spojit s tím, co vše se u nás od roku 1938 odehrávalo a že vyrvat něco izolovaně bez snahy o pochopení všech souvislostí je nádherná ukázka o typickou historickou manipulaci. Bohužel je třeba tyto manipulativní snahy soudruha Pávka a podobných vnímat v kontextu s celkovým agresivním nástupem liberálního bolševismu v celém anglosaském prostoru. V rámci tohoto kulturního neomarxismu je totiž povinnost interpretovat historii výhradně sebemrskačským způsobem, povinnost vyvolat historickou vinu, oslabit celkově historickou hrdost na vše, co se k historii váže. Strom, kterého zbavíte kořenů, se snadno v rámci nastupujícího ideologicky "lepšího" a "spravedlivějšího" multikulturního světa vyvrátí.

6 10
možnosti
Foto

J70a12n 75Š31i64k

25. 5. 2023 12:42

Vás text je jenom přehlídkou urážek a výsměchu prezidentovi. Tváříte se jak naší historii rozumíte, ale přitom neuvádíte žádné historiky podložené argumenty. Možná byste se divil kolik zločinů Češi spáchali za války po válce na nevinných lidech a lhostejno zda šlo o obyčejné Němce, Romy, či Židy. Není žádné sebemrskačství si zločiny vlastního národa přiznat. Naopak jejich zlehčování je znakem neznalosti a hlouposti

11 5
možnosti
LS

Skvělé, jako ze Švejka...

4 0
možnosti

Já myslel, že skutečně něco pronesl a něco se kolem toho strhlo. Když používáte mystifikaci, je dobré hodit do článku něco, co na ten "apríl" poukáže.

Jinak, co se této problematiky týče, je to historie. Stejně jako stoletá válka či otroctví v USA

0 0
možnosti
JV
EH

Češi= oběti, kterým se vyrovnají snad jenom černoši sužování bělošskou nadřazeností.

Němci si dovolili sebrat území těžce vybojované Masarykem, s českou národnostní minoritou.

Zato byli po právu potrestání starousedlíci a nahrazení náplavou ze Slovenska apod.

Prezident si na to dovolí poukázat a je hned vyobcován z komunity Lepšočechů.

PS: Jsem ráda, že jsem součástí národa, který v minulosti nikomu neublížil.

3 1
možnosti
JZ

Ano Češi byli v minulosti taková neviňátka, v září 1938 statečně čelili hroznému nepříteli, a Emanuel Moravec je vymyšlená postava.

2 4
možnosti
Foto

Souhlas a karma. A ještě díky za článek.

1 5
možnosti
LS

Pane Flaško, koukněte kdo tento článek napsal.

2 2
možnosti
KH

Jedna nase sousedka se behem vojny jako decko dostala z Madarska do jizniho Slovenska. Nastehovali se do domu odkud predtim "odesli" Slovaci. S tim byla spokojena. Po vojne se Slovaci vratili a Madari byli poslani - do Sudet!

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 43,83
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik