Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vizionář Petr Pavel: Bylo by dobré diskutovat o vzdání se práva veta

Petr Pavel jasně naznačil další směřování České republiky a vývoj v Evropské unii. Vzdání se práva veta je jedinou cestou, jak dosáhnout udržitelného a demokratického vývoje v Evropě. Jen je třeba to občanům srozumitelně vysvětlit

Páně prezidentovo vyjádření, které pronesl ve svém nedávném projevu na půdě univerzity College of Europe v Bruggách, vzbudilo samozřejmě pozornost. A to je dobře, protože diskuse na toto téma měla probíhat už dávno.

Jak je u nás poslední dobou „dobrým zvykem“, dezoláti se rozkvičeli, jako by jim snad na nějaké Evropské unii kdovíjak záleželo. Na tom však pramálo záleží, naši občané už dávno vědí, s kým mají tu čest. O poznání horší je, že i v samotných vládních stranách, a dokonce i v zodpovědných médiích se objevily názory, které se s vyjádřením demokraticky zvolené hlavy našeho státu nebyly schopny zcela ztotožnit a v některých případech zazněla i kritika prezidentových slov. Zvláště v případě vládní strany ODS nás takový postoj zaráží a není jisté, zda ho lze odbýt jen zdviženým obočím či mávnutím ruky. Je pak tedy výzvou pro premiéra Fialu, aby se ujistil, zda v jeho vlastní straně se neetablovali lidé, kteří se neztotožňují s liberálními hodnotami a jejichž postoje k Evropské unii nejsou v souladu s našimi hodnotami, a případně zasáhl.

Nicméně nezabývejme se dnes nesmysly a zhovadilostmi proruských trollů, ať již pocházejí od Okamury, Rajchla, Babiše, či ať pocházejí od nespolehlivých elementů, kteří se vylíhli přímo ve vládních stranách. Jejich činnost je stejně dříve či později dožene. Nenechme si zkazit den ani jejich zahraničními vzory typu Orbána či Fica, kteří okamžitě využili situace a neštítili se spustit kampaň vůči našemu prezidentovi. Pojďme se raději zamyslet nad tím, jaký reálný přínos pro naši evropskou civilizaci by mělo omezení či rovnou zrušení práva veta při rozhodování v Evropské unii pro naši evropskou společnost.

Samotná debata je přitom téměř směšná. Ve většině záležitostí už dnes Evropská unie hlasuje kvalifikovanou většinou. Jen v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky EU zůstává stále v účinnosti relikt práva veta jednotlivých členských států. To je ovšem problém, který už tak směšný není. Reálně to znamená, že jakýkoliv Fico či Orbán může zhatit mnoho dobrého, co by hlasování pod patronátem nejdemokratičtějších a nejpokrokovějších zemí (tedy především Německa a Francie) mohlo Evropě přinést. A nejde o žádné maličkosti. Týká se to např. postoje k NATO, výzvy v podobě migrace či třeba postoje k válce na Ukrajině. V této souvislosti je třeba nezapomínat na to, že v případě Francie  a Německa jde o dlouholeté demokracie, od nichž se malé a především východní země mají stále co učit. Především náš velký soused, Německo, bezesporu tahoun EU, už v minulosti svým menším evropským sousedům několikrát ukázal cestu a poskytl možnost, aby se přimkli ke správnému světovému názoru a podíleli se na budování nové a lepší Evropy.

Naše mladé východní demokracie (a tady máme na mysli nejen tu českou, ale především maďarskou a slovenskou, to nám ostatně ukázaly v obou státech výsledky voleb), nejsou ještě zdaleka připraveny na výzvy a samostatné rozhodování. Petr Pavel to se svými bohatými zkušenostmi rozpoznal jako jeden z prvních. A tak je třeba chápat i jeho výzvu diskusi o zrušení práva veta. Právo veta se získává dlouholetou prací, zkušeností a moudrostí. Je v zájmu evropské civilizace, aby jím nedisponovali všelijací Orbánové, Ficové a Babišové. Německo i Francie si své právo veta již dávno zasloužily, a proto vědí, že s tímto právem je třeba disponovat velmi opatrně. Petr Pavel stejně jako jeden z mála našich občanů Francouzům a Němcům rozumí a svými výroky již dávno prokázal, že patří na Západ. Bohužel, ne všichni Češi, Slováci či Maďaři ho jsou schopni dnes následovat. I to je výzva pro vládu Petra Fialy. Nová a lepší Evropa bez práva veta vzteklých trpaslíků za to stojí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Pokorný | neděle 8.10.2023 23:40 | karma článku: 41,12 | přečteno: 5182x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Koalice Spolu vyhlašuje výběrové řízení na voliče do evropských voleb

Češi budou mít ve dnech 7. a 8. 6. možnost opět zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Vzhledem k zatím nedostatečným preferencím vyhlašuje koalice Spolu konkurs na případné voliče, kteří by se odhodlali dát jí svůj hlas.

7.5.2024 v 22:46 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN (6) Pavel Novotný: Trochu prostořeký, ale náš. Představuje naše hodnoty

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

2.5.2024 v 23:39 | Karma: 42,38 | Přečteno: 1961x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,98 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 43,04 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,89 | Přečteno: 2057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 42,69
  • Průměrná čtenost 3510x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik