Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda umožní seniorům podílet se na Putinově porážce

Vládní návrh důchodové reformy má kromě cíle, kterým je úspora státních financí, také nezpochybnitelný morální rozměr. Naši senioři mohou významným způsobem přispět k porážce Vladimíra Putina.

V poslaneckých kuloárech se našemu spolupracovníkovi podařilo položit jednomu z ministrů naší vlády několik otázek k aktuálnímu tématu důchodové reformy. Pan ministr souhlasil s položením několika otázek, avšak se skromností sobě vlastní požádal, aby nebylo zveřejněno jeho jméno. Jak trefně poznamenal: Tahle reforma není úspěchem mým nebo vůbec úspěchem jednotlivce, jde o úspěch celé vládní koalice, proto bych si nerad přisvojoval jakékoliv zásluhy. Zavázali jsme se voličům, že budeme dělat politiku úplně jinak než naši předchůdci. A svoje sliby plníme. Rádi jsme tedy vyhověli.

Pane ministře, vláda bude ve stavu legislativní nouze předkládat novelu zákona o důchodovém pojištění. Proč ve stavu legislativní nouze?

Víte, politika vlády Andreje Babiše nás dostala tam, kde dnes jsme, to je potřeba si uvědomit. Kvůli němu je nouze, a to i legislativní.

Takže důvodem, proč chcete snížit valorizaci důchodů, je nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu?

Ano, to je zásadní. Víte, je třeba, abychom se v současné nelehké situaci uskrovnili všichni, a to i senioři. My ve vládě víme, že to nebude jednoduché, ale věříme, že naši senioři to pochopí a najdou cesty, jak se s celou situací vyrovnat. Řada z nich má příbuzné a přátele, děti, vnoučata. Věřím, že právě tito rodinní příslušníci nezůstanou pozadu a našim seniorům pomohou nelehkou situaci zvládnout.

To jsou krásná slova, pane ministře, a my vám za ně děkujeme. Objevují se však i názory, že rozmrazení platů politiků problémem nebylo, a valorizace by jím být mohla. Jaký máte vzkaz pro podobné škarohlídy?

To je klasický příklad dezinformace a právě proti takovým dezinformacím musíme bojovat. Tohle je navíc dezinformace, která byla vypuštěna se zlým úmyslem, o to je horší. Ano, je sice pravda, že došlo k rozmrazení platů politiků a soudců, ale dezinformátoři už záměrně neříkají to b). My jsme totiž k rozmrazení platů politiků přistoupit museli, protože nám to prostě nařizoval zákon. A my demokraté musíme zákony ctít.

Ale valorizace snad také nařizuje zákon, ne?

Nyní dochází k jeho změně, takže vše bude v souladu s právní úpravou. Ale naši senioři se nemusejí obávat, že by je snad vláda nechala padnout. Připomenu jen namátkou, co všechno už jsme pro naše důchodce udělali:

Především jsme je zbavili celoživotní závislosti na ruském plynu a ropě. Řada z nich touto závislostí trpěla po většinu svého života. Nyní jsou svobodní. Ale nejen to. Investujeme nemalé prostředky do jejich výchovy, protože víme, že řada z nich ještě nedávno kupovala předražené hrnce, volila Babiše nebo komunisty a posílala řetězové e-maily. To si myslím, že už se dít nebude, senioři teď budou mít přece jenom trochu jiné starosti. Za zmínku stojí i to, že v souvislosti s politickou orientací našeho koaličního partnera KDU-ČSL podporujeme u seniorů zbožnost a víru. Pro řadu z nich budou modlitba a oddání se do Boží vůle jednou z možností, jak se s celou situací vyrovnat.

Dobrá, o naše seniory se tedy obávat nemusíme, to je dobrá zpráva. A neměli by tedy senioři na oplátku také nějak přispět k boji proti ruskému agresorovi?

Ano, ve vládě panuje shoda, že přispět k Putinově porážce je morální povinností i našich seniorů. Nemohou být sice účastni případné mobilizace, ale snížením valorizací jim všem a plošně umožníme, aby se na boji proti Putinovi také podíleli. Za uspořené prostředky vláda plánuje nakoupit tanky a houfnice z afrických zemí Ugandy, Rwandy a Zimbabwe, a pokud něco zbyde, investujeme do moderních letounů, které nám nabídla Burkina Faso. Pochopitelně, že všechna tato výzbroj bude ihned zaslána na ukrajinskou frontu.

Snad tohle naše seniory poněkud uklidní. Přesto – neobáváte se, že se důsledky vašeho rozhodnutí projeví v příštích volbách? Senioři jsou přece jen velmi silnou voličskou skupinou…

Neobáváme. Zaprvé jsme přesvědčeni, že v této nelehké době se na podobnou marginálii brzo zapomene, protože budeme řešit i závažnější problémy. A zadruhé se jako koalice domníváme, že všechny podstatné volby už proběhly a byl v nich dosažen demokratický výsledek, takže v zásadě není důvod zatěžovat státní rozpočet nějakými dalšími volbami v nejbližších letech. Ale to je samozřejmě zatím jen téma k diskuzi uvnitř koalice.

Pane ministře, děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho sil do další práce pro naše občany.

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 25.2.2023 17:12 | karma článku: 42,00 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,74 | Přečteno: 1877x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1756x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,80 | Přečteno: 2014x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,12 | Přečteno: 2922x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 44,00
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik