Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učitelé budou ve školách bojovat s dezinformacemi. Jednou z mnoha možností je doublethink

Dopis ministra školství ředitelům škol a následný rozhovor pro Aktuálně.cz vytyčil učitelům zásadní úkol – boj s dezinformacemi. Těmi trollové zaplevelili nejen veřejný prostor, ale nyní natahují své nečisté pařáty už i do škol...

I když je podivuhodné, že české školství ještě pořád tak nějak existuje i přes rány, které mu postupně zasadily třeba rámcové vzdělávací programy, inkluze a podobné experimenty, bude se muset nyní vyrovnat s jednou z největších výzev, kterou před naše vzdělávací instituce postavil ministr školství Balaš. Jde o boj s dezinformacemi, které někteří učitelé zcela záměrně šíří. Řada z nich navíc dezinformace ani nepozná, přestože jde o vysokoškolsky vzdělané lidi. Jak by pak takovíto lidé mohli vzdělávat naše děti v kritickém myšlení, demokraticky je vychovávat a vést k úctě a lásce k Evropské unii?

Pan ministr v rozhovoru s příznačným názvem „Učitel, který nepozná dezinformaci, nemá co dělat ve škole, říká ministr Balaš“ vyjádřil obavy, že se mezi dětmi šíří množství dezinformací, a ředitele škol vyzval, aby se zaměřili na vyvracení lží a manipulací. Současně vyjádřil pochybnost, zda jsou na takovýto úkol učitelé připraveni. „Podle výzkumu Univerzity Palackého každý desátý učitel věří dezinformacím, uvádí server Aktuálně.cz.“ Jde samozřejmě o dosti obtížnou problematiku a nutno říci, že ani renomovaní odborníci z neziskových organizací podporovaných vládou nemají v definici dezinformace a v tom, jak ji poznat, zcela jasno. Je dezinformace opakem informace, jak se domnívá např. europoslanec Zdechovský? Nebo jde o chybnou informaci? A pokud ano, jde o úmyslně chybnou informaci? A jak se z informace stane dezinformace? A co s dezinformací, která se v průběhu času stane informací? Mnoho otázek, málo odpovědí. Ostatně problematiku dezinformací ve školské praxi lze ukázat i na několika praktických příkladech:

Co tedy s učiteli, kteří sice v konkrétním případě poznali dezinformaci a dále ji nešířili, případně ji před dětmi rázně odsoudili (např. když v souladu s vládním názorem dětem ve škole tvrdili, že je třeba se očkovat, protože očkování zabraňuje přenosu koronaviru na další osoby, a opačné tvrzení je dezinformací), tedy v konkrétním okamžiku dezinformaci nepodlehli, avšak dnes se musejí vyrovnávat s dotazy dětí, které se ptají, jak to, že se koronavirus šířil i mezi očkovanými, ergo kladívko, že se tehdejší dezinformace proměnila v dnešní informaci? A to ani neklademe otázku, co s učiteli, kteří se již tehdy domnívali, že informace, že očkování zabraňuje přenosu viru na další osoby, je prostě omyl, a dokonce se tímto názorem před žáky netajili?

Podobný problém může nastat v podstatě s čímkoli. Jak se z pozice učitele postavit např. k ruské raketě, která zasáhla polské území (informace), což někteří naši politici hodnotili jako důvod k okamžité aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy a nutnosti vymazat Rusko z mapy světa, ale tatáž raketa se o den později stala raketou ukrajinskou (nějakou dobu šlo o dezinformaci, ta se však poté stala informací), takže již nebyl důvod aktivovat článek 5 Severoatlantické smlouvy a naši politici již tak striktně netrvali na tom, že Rusko má být vymazáno z mapy světa. Učitel, který by tedy první den loajálně odsoudil útok ruské rakety na Polsko a podobně jako ministryně Černochová vyjádřil před dětmi touhu po okamžité odplatě ruskému agresorovi, by druhý den musel přiznat nedostatek kritického myšlení, neověření si zdroje informací a absenci jakéhokoli rozmyslu a rozvahy.

Dejme ještě třetí příklad, kdy se informace zcela nekontrolovatelně stane dezinformací a kdy to může ve škole (pokud na to padne ze strany žáků dotaz) způsobit učiteli horkou chvilku. V listopadu loňského roku premiér Petr Fiala prohlásil mimo jiné, že se v žádném případě nebude měnit věk pro odchod do důchodu. Šlo tehdy o uklidňující informaci a není vyloučeno, že někteří učitelé takového prohlášení mohli citovat např. při výuce občanské nauky na základní škole při výkladu o sociálních jistotách, které náš stát zabezpečuje svým občanům. Jak se tedy z pozice téhož učitele občanské nauky postavit k aktuálnímu tvrzení téhož premiéra o naprosté nutnosti zvýšení věku odchodu do důchodu? Pan ministr školství má tedy naprostou pravdu, jde o skutečnou výzvu.

Naštěstí však pan ministr nezůstal jen u výzvy, ale nabídl i možná řešení problematické situace. „Možná bychom mohli zapojovat studenty na střeních školách, kteří tomu lépe rozumějí, aby vychovávali rodiče a prarodiče.“ No, a když už rodiče a prarodiče (tedy jakási obdoba legendární kampaně „Přemluv bábu“), proč ne i učitele? Např. vybraní a prověření žáci čtvrtých 4. ročníků gymnázií by mohli ve spolupráci a podle pokynů Honzy Cempera (Manipulátoři.cz) či Boba Kartouse (Čeští elfové) ve svém regionu pravidelně školit pedagogy ze základních a středních škol v tom, co jsou to dezinformace a jak je poznat. A to není jediná možnost. Pan ministr naznačuje i další. V rámci velké reformy vzdělávání, kterou na MŠMT připravují, zmiňuje, že to bude možná vyžadovat i generační výměnu učitelů. Mohlo by se tedy začít u těch deseti procent učitelů, kteří věří dezinformacím, případně nerozeznají dezinformaci od informace. Nahradit by je mohli třeba čerství absolventi gymnázií, kteří dezinformace poznají. Postupně by generační výměna mohla pokračovat tak dlouho, až by na velkou reformu bylo připraveno celé české školství.

Přestože oceňujeme snahu pana ministra, obáváme se, že navrhovaná opatření nebudou dostatečná. Proto si dovolujeme přijít s vlastním návrhem řešení, který je originální, inovativní, historickou zkušeností prověřený a v neposlední řadě finančně nenáročný. Navrhujeme panu ministrovi, aby pro české učitele zavedl povinné kurzy doublethinku (podvojného myšlení). Jde o metodu, která by učitelům (a v případě úspěchu celé akce by do budoucna byla aplikována i na ostatní občany) umožnila žákům předávat informace bez ohledu na to, kdy se stanou dezinformacemi, a naopak. Doublethink (podvojné myšlení) je totiž schopnost současně přijmout a ztotožnit se dvěma zcela protikladnými tvrzeními, ve správný čas použít jedno z těchto tvrzení a druhé ze své mysli vypudit a v další správný čas opět najít cestu k tvrzení, které bylo dočasně z mysli vypuzeno, odsoudit první tvrzení, případně ho z mysli vypudit. Takto lze postupovat opakovaně (pro bližší informace viz román George Orwella 1984). Kurzy by byly samozřejmě organizovány nejen pro stávající učitele, ale jejich absolvování by se mělo stát povinnou součástí přípravy absolventů pedagogických a následně i dalších fakult.

Boj s dezinformacemi na školách nebude jednoduchý a bude během na dlouhou trať. Ministerstvo školství je ale připraveno. Jak se s tím vyrovnají čeští učitelé?

Autor: Ladislav Pokorný | neděle 19.2.2023 17:47 | karma článku: 37,17 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,55 | Přečteno: 1788x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,91 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,79 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,11 | Přečteno: 2910x | Diskuse

Ladislav Pokorný

My jsme demokraté. A tedy i nositelé správných názorů

Členové vládní pětikoalice národu opakovaně vysvětlili, že jsou jedinými představiteli demokracie u nás. Jako takoví jsou tedy jediní nadáni správnými názory. A z toho logicky vyplývá, že tedy budou i arbitry názorů ostatních.

25.2.2024 v 15:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 6136x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vládní aféry? Nesmysl. Konečně vládnou hodnoty, jdeme správným směrem. A to je podstatné

Opozice se zoufale snaží občanům podsunout jakési "vládní aféry". Jde však jen o naprosté maličkosti a často spíše nedorozumění, které nelze s amatérismem a neschopností předchozích vlád jakkoliv srovnávat.

5.2.2024 v 0:17 | Karma: 45,58 | Přečteno: 4882x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Korespondenční volba je cestou k řízené demokracii. A to by měl být náš směr

Doba je složitá a mnozí naši spoluobčané se už v dnešní době velmi obtížně orientují. Vládní koalice problémy prostých občanů vnímá a přichází s řešením v podobě projektu řízené demokracie. A pomůže právě korespondenční volba.

30.1.2024 v 23:37 | Karma: 45,63 | Přečteno: 4396x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Ústavní soud se jasně postavil na stranu demokracie a též na stranu seniorů

Rozhodnutí ÚS o valorizaci penzí vzbudilo mezi nepřáteli naší demokracie a proruskými patolízaly značný odpor. Ti se přitom zaštiťují starostí o seniory a demokracii. ÚS však jen plnil svou povinnost a seniory i demokracii hájil.

25.1.2024 v 22:53 | Karma: 42,16 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Ministr Rakušan neohroženě vstoupil do světa skřetů. Nezvítězil, ale cestu ukázal

Ministr vnitra se s odvahou sobě vlastní pokusil vysvětlit a obhájit vládní kroky v prostředí, které je liberální demokracii, pokroku a novým myšlenkám dlouhodobě nepřátelské. Jak se však dalo čekat, házel jen perly sviním.

23.1.2024 v 19:36 | Karma: 42,56 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Děláme to dobře. Tak dobře, že to někteří občané ještě pořád nepobrali

Problém Fialovy vlády s nízkou důvěrou občanů není dán vládní komunikací či některými vládními kroky. Občané prostě jen nečekali, že to půjde takhle dobře, a brání se tomu uvěřit.

21.1.2024 v 11:50 | Karma: 45,73 | Přečteno: 7016x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Rakušan svou politiku přitvrdí, protože někteří stále nerozumějí. Fialovi to ještě řekne

Přes více než dvouletou snahu ministra vnitra o to, aby byly ve společnosti nastaveny správné názory a potlačeni dezoláti a dezinformátoři, mnozí lidé stále ještě nerozumějí. Je tedy třeba nadále nehrát při zdi a přitvrdit.

17.1.2024 v 22:35 | Karma: 45,50 | Přečteno: 5511x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Pojďme společně pomoci těm, kteří podlehli nesprávným názorům

Vypjatá atmosféra posledních dnů na zdejším blogu nás vede k přesvědčení, že chybující jedince je třeba nejen jasně odsoudit, ale též jim nabídnout návrat do slušné společnosti. Je však jen na nich, jak se rozhodnou...

14.1.2024 v 23:18 | Karma: 43,18 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Lidé psali a prosili, abych zůstal. Jurečka se zachoval jako skutečný státník a zůstává

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ukázal všem, jak mají vypadat skutečné hodnoty. Navzdory všem útokům a protivenstvím vyhověl přání lidu a dál bude sloužit našim občanům.

10.1.2024 v 22:38 | Karma: 46,75 | Přečteno: 9940x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Většina Čechů potřebuje pevné vedení. Pan prezident svůj národ zná a Čechům ho zajistí

Češi vždy potřebovali pevné vedení. V minulosti se toho ujali naši němečtí přátelé, později bohužel SSSR, dnes nám ho nabízí Evropská unie. Prezident Pavel svému národu rozumí a je připraven takové vedení našemu lidu zajistit.

9.1.2024 v 21:20 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1821x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Dezinformátoři a proruští švábi utrpěli v případě Hudáčka další porážku. Je ale vyhráno?

Zdálo by se, že neumožnit působení proruského brankáře Hudáčka v našem hokeji je samozřejmostí. Ve skutečnosti jde nejen o součást boje za demokracii a jasný signál do rozbouřené české společnosti, ale hlavně o další správný krok.

7.1.2024 v 14:50 | Karma: 42,87 | Přečteno: 2048x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Petr Fiala je lišák, všem dezolátům vytřel zrak. ČR se žádné povinné kvóty týkat nebudou

Dnes proběhla médii zpráva, že v EU došlo k dohodě na migračním paktu. Mimo jiné zavádí povinnou solidaritu všech států sedmadvacítky. A najednou se ukázalo, jak moudře a strategicky naše vláda celou dobu postupovala.

20.12.2023 v 23:22 | Karma: 47,24 | Přečteno: 13629x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Piráti: Požehnané Vánoce všem. Pojďme společně vybrat peníze na bojovou helikoptéru!

Olga Richterová tentokrát rázně připomněla všem pochybujícím, jak je třeba chápat letošní Vánoce. Výzva je jasná – vybereme peníze na helikoptéru, díky níž bude možné zabít zase o něco více lidí. Hodnoty je totiž třeba bránit.

18.12.2023 v 23:33 | Karma: 43,86 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Slušní lidé v tomto státě jsou znepokojeni: Někdo nám sem dováží ruský plyn…

Ministr průmyslu a obchodu nedávno všechny slušné občany šokoval prohlášením, že někteří obchodníci dovážejí do Česka ruský plyn, přestože zde vůbec není potřeba. My, zodpovědní občané, tuto informaci považujeme za alarmující.

18.12.2023 v 0:26 | Karma: 46,26 | Přečteno: 8403x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda žije s občany. Zdražování potravin překvapilo ministry i občany úplně stejně

Vládě Petra Fialy je často vyčítáno, že žije v jakési bublině odtržené od běžné reality. Není tomu tak. Důkazem vládního sepětí s obyčejnými lidmi je, že zdražování potravin šokovalo stejně tak ministry jako běžné občany.

10.12.2023 v 21:41 | Karma: 45,92 | Přečteno: 6564x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 79
  • Celková karma 43,83
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik