Od Ministerstva pravdy je už jen krůček k Ministerstvu lásky

28. 12. 2022 19:42:21
27. 12. dostali občané ČR od vlády ještě jeden dárek – plán na boj s dezinformacemi. Podle plánu vznikne jakási obdoba Orwellova Ministerstva pravdy. Logickým pokračováním pak nutně musí být následné zřízení Ministerstva lásky.

V médiích se po Vánocích objevila informace o chystaném plánu Úřadu vlády ČR a Ministerstva vnitra na boj s dezinformacemi. Nalézt ji můžeme např. na serveru iDNES (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesko-dezinformace-michal-klima-ministerstvo-vnitra.A221227_184828_domaci_erb) či na serveru CNN Prima News (https://cnn.iprima.cz/vlada-ma-plan-na-boj-s-dezinformacemi-pocita-se-stihanim-siritelu-i-dotaci-nekterych-medii-196577). Zpráva se objevila i v řadě dalších médií, a přestože všechny články jsou na jedno kopyto, jde o zatraceně zajímavé čtení, a to zvláště pro ty, kteří si potrpí na hororové prvky.

„Předloží se vládě návrh zákona doplňujícího trestní zákoník o trestnou činnost vědomého a záměrného šíření dezinformací s cílem významně poškodit demokratický charakter státu či jeho klíčových bezpečnostních zájmů.“

Návrh plánu je plný myšlenek, které skutečně připomínají Orwellův román 1984, jistě kouzlem nechtěného. Objektivně řečeno, zase až tak překvapivé to není, některé myšlenky už Fialova vláda (a před tím i Babišova vláda) celkem úspěšně, i když třeba jen dočasně realizovala, a vyzkoušela si tak, že odpor občanů, kteří mají v posledních dvou letech v řadě případů spíše existenční starosti, je v zásadě bezvýznamný. Pojďme se na některé z nich podívat:

Připravovaný zákon určí podmínky, za kterých mohou být zablokovány konspirační stránky na internetu. Tak to už se podařilo úspěšně vyzkoušet, odhlédneme-li od některých detailů, jako byl soulad se zákonem apod. Zajímavé nepochybně bude, jak zákon definuje „konspirační web“, i když lze předpokládat, že definice bude spíše vágní tak, aby umožňovala zahrnout co nejširší okruh webů, které bude možné mezi konspirační zařadit. V případě problémů se samozřejmě nabízí i novelizace zákona, nejlépe ve stavu legislativní nouze, to by bylo asi tak nejrychlejší. Podobný problém se pak týká i samotného pojmu dezinformace, ale to by nebyl Vít Rakušan, kdyby si s tím neporadil.

Stát by mohl dezinformační weby odstřihnout od reklamy státních institucí. No tak samozřejmě, ale toto je spíše marginálie. Kolik představitelů státních institucí nemá už dnes dostatečně vyvinutou autocenzuru, aby snad inzerovali na Parlamentních listech či Protiproudu?

Experti doporučují rovněž podporovat 50 miliony korun ročně neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Sto milionů korun ročně by pak měla dostávat nezávislá média, která s boji s fake news pomohou. Jestlipak těch 50 milionů doporučili experti z neziskových organizací, které se zabývají bojem s dezinformacemi? A není to málo, Antone Pavloviči? Bude to Českým elfům, Cemperovi a dalším stačit? Hlavně aby nedostali méně než teď, protože práce mají stále víc. Ostatně těch 100 milionů pro nezávislá média, která pomohou, taky není zase taková suma – už jenom kolik je těch médií, která pomáhají – Česká televize, Český rozhlas (jsou to nezávislá média, ne?), Forum24, Deník N, Aktuálně.cz a mnoho a mnoho dalších...

Stát by měl zaměstnat i více odborníků na dezinformace. Tak samozřejmě, státní aparát potřebuje posílit, a zvláště je-li to pro dobro občanů. Jestlipak na to máme v ČR už nějaký akreditovaný obor v rámci vysokoškolského studia? Ne-li, pak by se nabízela možnost takový obor zřídit třeba na plzeňských právech či Mendelově univerzitě, tam už prokázali jistou kreativitu.

Stát by mohl nově šiřitele dezinformací stíhat. Tak ne, že by to už nedělal, ale zřejmě zde čeká občany nějaká vyšší kvalita, pravděpodobně vyjádřená zvýšením trestní sazby.

A pak jistě nějaké překvapení navíc, které by někdo z vládních poslanců či senátorů mohl navrhnout buď ve třetím čtení, nebo při schvalování v Senátu. Ale to si budeme muset počkat, ostatně kdybychom to věděli dopředu, nejednalo by se o žádné překvapení.

Národním gestorem této politiky se má stát vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma. Z toho lze vyvodit, že právě on a jeho odborníci (experti z vybraných neziskových organizací) budou lidmi, kteří neomylně poznají, co je dezinformace, a pokud ne, jistě se dokážou na správných místech zeptat, a poté dezinformaci již opravdu neomylně odhalit. To by tedy bylo v pořádku.

Na návrhu se významně podílelo Rakušanovo Ministerstvo vnitra, které tak aspiruje na to, aby do své gesce dostalo i v budoucnu zřízené Ministerstvo lásky. Jeho zřízení je totiž logickým, i když dosud nepřiznaným vládním krokem. S odhalenými dezinformátory, kteří budou jakkoliv narušovat tu demokratický charakter státu (lépe snad liberálně demokratický charakter státu), tu šířit dezinformace (resp. to, co bude jako dezinformace vyhodnoceno a označeno), tu nějakým způsobem nezapadat do vládních představ o loajálním občanovi (tedy představovat nějakou alternativu vládní politiky), bude třeba kvalifikovaně a především nekompromisně naložit. A protože stát je vlastně jakýsi otec, který své děti miluje a také se o své děti - občany zodpovědně stará (zatím alespoň v oblasti dezinformací a jejich potírání), bude je nejen spravedlivě trestat (což by snad mohlo zastat stávající Rakušanovo Ministerstvo vnitra), ale též vychovávat (či snad lépe převychovávat). A k tomu by mohlo být právě Ministerstvo lásky ideálním nástrojem.

Nezbývá tedy než si počkat na budoucí vládní plán na zřízení takového Ministerstva lásky (může se jmenovat i jinak, ostatně Ministerstvo pravdy dostane z důvodů politické korektnosti nejspíše také jiný název), ve kterém nám vláda blíže naznačí, jak by taková instituce mohla fungovat.

Autor: Ladislav Pokorný | středa 28.12.2022 19:42 | karma článku: 37.58 | přečteno: 1001x

Další články blogera

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 39.46 | Přečteno: 1074 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 42.31 | Přečteno: 1876 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma článku: 43.10 | Přečteno: 1733 | Diskuse

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma článku: 39.92 | Přečteno: 2796 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.73 | Přečteno: 222 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 43.49 Průměrná čtenost 3626

Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...