Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korespondenční volba je cestou k řízené demokracii. A to by měl být náš směr

Doba je složitá a mnozí naši spoluobčané se už v dnešní době velmi obtížně orientují. Vládní koalice problémy prostých občanů vnímá a přichází s řešením v podobě projektu řízené demokracie. A pomůže právě korespondenční volba.

Cesta tedy zdaleka nespočívá v prosté, či dokonce v přímé demokracii, jak se nám dlouhodobě snaží podsunout fašistické a populistické strany. Ne, to by byla cesta do pekel, protože, jak nám ukazují poslední události, český národ není zdaleka připraven na to, aby si zodpovědně o svých záležitostech rozhodoval sám, a navíc formou demokracie, která by postrádala přívlastek liberální. Tudy cesta opravdu nevede. Nelze totiž přehlédnout, že zmatek mezi lidmi vrcholí. Brutální útoky dezinformátorů, ruská hybridní válka či nepoučitelnost a sprosté útoky na naše demokratické představitele ze strany dezolátní lůzy, jež byly až nestydatě patrné třeba v Karviné a v naposledy v Sokolově, jasně ukazují, že český národ potřebuje vedení. Rozhodné, srozumitelné, někdy laskavé, někdy přísné, vždy ale jasné a kompetentní. Takové vedení dnes máme, jsme součástí Evropské unie a NATO, jen si toho někteří z nás nedokážou vážit a toto naše zakotvení ocenit. Celá situace je o paradoxnější, že jsme si v minulosti už prožili, jak nám nařizovali ze Sovětského svazu, co a jak máme dělat. A přesto si dnes, kdy jsme hrdou a svébytnou součástí Evropského a Severoatlantického společenství, nedokáže celá řada našich spoluobčanů této skutečnosti vážit.

Nikdo z nás nechce, aby lůza z Karviné a Sokolova rozhodovala o našich budoucích osudech, nedej bože pak o osudech naší mladé generace. Je dobře, že vládní koalice toto dokázala včas rozpoznat a najít recept na řešení, ostatně jako už v mnoha případech problémů, které naši společnost v posledních letech trápí. Mezi brněnskými politology jde o dávno známý projekt řízené demokracie, který byl již ostatně v minulosti s úspěchem aplikován v celé řadě zemí. V celé řadě zemí již v minulosti nastala situace, kdy zmatení občané ztráceli důvěru ve své představitele, podléhali nesprávným narativům a následně nepodpořili ve volbách demokratické síly, ale uvěřili silám temna a zla. Demokratičtí politici, kteří se často za své občany bili jako lvi, pak utrpěli porážku a celá společnost se jen velmi složitě vracela k hodnotám. Ostatně pro příklady nemusíme chodit daleko, stačí se jen podívat, jaký rozvrat společnosti dnes představují třeba Maďarsko či Slovensko.

Řízená demokracie, jež je dnes reprezentována např. právě Evropskou unií, však přináší řešení pro takové situace. Dokáže přechodné problémy napravit a společnost nasměrovat. Definicí pojmu „řízená demokracie“ existuje samozřejmě celá řada, ale pro naše čtenáře bude snad nejsrozumitelnější sice laická, ale právě proto snadno pochopitelná definice ze 70. let 20. století:

Pupák: „Tak tady se ptá soudružka P., co je to řízená demokracie. No, tak soudružko P., to si lid vládne prostřednictvím svých volených orgánů, ovšem tyto orgány jsou řízeny orgány jmenovanými.“

Čenda Krchov: „A já bych k tomu ještě dodal, že tyto orgány jmenované jsou pak řízeny orgány spřátelenými.“

(Šimek a Grossmann, Pupák na volební schůzi, 1968)

Vláda v posledních dvou letech učinila již celou řadu kroků k zavedení projektu řízené demokracie, přestože toto označení není běžně užíváno, neboť by nemuselo být naší veřejností správně pochopeno. Za všechny jmenujme třeba právo na korigované informace, eliminaci škodlivých webů či zřízení sekce KRIT na Ministerstvu vnitra, která dohlíží na správné názory státních úředníků i občanů.

A právě korespondenční volba je dalším a velmi podstatným krokem k naplnění tohoto cíle, kdy by měly být v zájmu celé společnosti omezeny dopady nesprávné volby některých skupin domácího obyvatelstva preferencí volby našich spoluobčanů ze zahraničí, kteří jsou, jak známo, daleko zkušenější, disponují nadhledem, jenž nám v malé české kotlince mnohdy chybí, a jsou tedy schopni rozhodovat o osudu České republiky daleko zodpovědněji. Rozšíření počtu těchto voličů, které je s návrhem zákona o korespondenční volbě spojeno a které velmi demokraticky umožňuje všem, kteří se cítí být našimi spoluobčany, bez zbytečných administrativních průtahů přispět k demokratickému vývoji naší vlasti, je jedině logickým a správným krokem, který prohloubí naši řízenou liberální demokracii a do budoucna zabrání nežádoucím excesům, kterých by se zmanipulovaní místní voliči mohli snad dopustit.

Není tedy třeba se o naši liberální demokracii obávat. Vláda pevně stojí za všemi slušnými, zodpovědnými a pokrokovými občany této země, ať již momentálně pobývají v New Yorku, v Kuala Lumpur či v Bandar Seri Begawan. Řízená demokracie je budoucností nejen pro nás, ale věříme, že i pro Evropu a do budoucna i pro celý svět. A my můžeme být pyšní, že Česko v pokroku nezaostává.

Autor: Ladislav Pokorný | úterý 30.1.2024 23:37 | karma článku: 45,63 | přečteno: 4399x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,74 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,80 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,12 | Přečteno: 2923x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 44,00
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik