Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda žije s občany. Zdražování potravin překvapilo ministry i občany úplně stejně

Vládě Petra Fialy je často vyčítáno, že žije v jakési bublině odtržené od běžné reality. Není tomu tak. Důkazem vládního sepětí s obyčejnými lidmi je, že zdražování potravin šokovalo stejně tak ministry jako běžné občany.

Už v září tohoto roku vláda občany ubezpečila, že zdražování potravin je konec. Ministr zemědělství Výborný tehdy prokázal vynikající až výborné vyjednávací schopnosti, kdy za účasti předsedy vlády Petra Fialy projednal se zástupci osmi největších řetězců tehdejší ceny potravin a svou politickou vahou prosadil, že ceny potravin řetězce sníží hned, jakmile bude přijat všemi tolik očekáváný konsolidační balíček, který mimo jiné obsahoval právě snížení DPH u potravin.

Konsolidační balíček, na nějž se občané tolik těšili, protože každému rozumnému člověku musí záležet na konsolidaci státních financí, se nakonec i přes křečovitý odpor opozice podařilo v říjnu tohoto roku prosadit, což lze nepochybně hodnotit jako další vládní úspěch. V listopadu pak balíček schválil i Senát a též ho podepsal i prezident Petr Pavel, a aby podtrhl význam tohoto kroku, nechal své prohlášení pro prostý lid, v němž svůj postoj jasně vysvětlil, zaznít za doprovodu podmanivé hudby, která však současně evokovala pocit naléhavosti, jež se vláda snažila občanům předat.

Naléhavost celého poselství zdůraznil i premiér Petr Fiala, když národu svým nákupem v Německu jasně ukázal, že s cenami potravin je třeba rozhodně něco dělat. Avšak jako již mnohokrát předtím a též mnohokrát potom občanům jasně vysvětlil, že vláda s cenami potravin nic dělat nemůže, přesto (a za to vládě můžeme být jen vděčni) několikrát zdůraznil, že všem občanům drží palce, aby nelehkou situaci zvládli. A vyjádřil naději a víru, že se postupně všechno zlepší. Přičteme-li k tomu, že vláda vyvíjí neustálý tlak na producenty i distributory potravin, je třeba objektivně konstatovat, že situace je stále přijatelná a že rozhodně není důvod k panice.

Je pravdou, že optimismus vládních představitelů i nás prostých občanů poněkud narušilo nedávné prohlášení velkých distributorů, že ke zlevňování potravin v dohledné době nedojde, v nejlepším případě mají lidé počítat s mírným zdražováním. V tuto kritickou chvíli se však ukázalo, do jaké míry vláda prožívá s lidem jeho situaci, a rádi konstatujeme, že se ukázalo, že vládní politici nežijí v jakési bublině či palácích ze slonoviny, jak se nám často snaží podsunout opoziční síly. Nikoliv. Naši ministři byli stejně překvapeni jako prostý lid, ale nebyli by to oni, kdyby okamžitě nepřišli s možným řešením celé situace.

Některá řešení se osvědčila již v minulosti, není proto třeba je zavrhovat. Takovým řešením jsou nepochybně nákupy v marketech v Německu, v Polsku, na Slovensku, v Rakousku či v Maďarsku, které mohou celé řadě našich občanů pomoci přechodnou nelehkou situaci vyřešit. Skvělým nápadem a cestou k řešení nemilé situace je také plán pana ministra Výborného na zavedení mobilní aplikace, která by občany informovala, že v Penny stojí chléb 50 Kč, avšak  o třicet kilometrů dále v Albertu jen pouhých 49 Kč. Zatím sice není jasné, který ze stávajících řetězců by vývoj aplikace financoval, ale existuje reálná možnost, že by se řetězce působící v ČR mohly o náklady na vývoj aplikace spravedlivě podělit, čímž by byla zajištěna nejen transparentnost celého procesu, ale také přijatelná cena aplikace pro koncového uživatele. Dalším krokem, který již pan ministr Výborný vyhlásil, je další jednání nejen s distributory, ale i s antimonopolním úřadem. A vzhledem k výborným vyjednávacím schopnostem, které pan ministr Výborný projevil relativně nedávno, můžeme reálně předpokládat snížení cen potravin v míře větší než malé. To samozřejmě za předpokladu, že se neobjeví relevantní a závažné překážky pro to, aby snížení cen bylo v roce 2024 prozatím odloženo, dokud se situace pro distributory a výrobce nezlepší natolik, aby mohli bez obav o své marže k takovému kroku přistoupit.

Není tedy důvod k panice. Vláda a především pan ministr Výborný činí všechny kroky k tomu, aby se situace v dohledné době zlepšila. A pro nás občany jde o další signál, že vláda s námi žije, cítí a naše starosti jí nejsou lhostejné. A s tímhle vědomím se žije zase o trochu líp. Díky.

Autor: Ladislav Pokorný | neděle 10.12.2023 21:41 | karma článku: 45,93 | přečteno: 6567x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,74 | Přečteno: 1882x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,80 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,12 | Přečteno: 2923x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 44,00
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik