Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak bych psal, kdybych byl komentátorem internetového deníku FORUM24

Antivaxeři zase vystrkují růžky. Tito prapodivní dezoláti mají své zástupce nejen u nás, ale i v Evropském parlamentu. A jejich napojení na putinovské Rusko je zcela zřejmé. To nelze tolerovat, zvlášť ne dnes, když jsme ve válce.

Vláda by se konečně měla postarat o to, aby proruští trollové a antivaxeři nemátli naše občany

Skupina europoslanců iniciovala předvolání generálního ředitele společnosti Pfizer BioNTech Alberta Bourly na jednání Zvláštního výboru pro pandemii Covid-19 Evropského parlamentu s absurdním požadavkem, aby byly vyšetřeny události, k nimž během covidu docházelo. Už složení zástupců výboru na tiskové konferenci konané po jednání výboru 11. října napovědělo mnohé. Hlavní slovo měl Cristian Terhe?, rumunský zástupce, který už delší dobu bezprecedentním způsobem útočí na demokraticky zvolenou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, nesmyslně ji obviňuje ze zatajování informací a lživě ji označuje za součást vakcinačního byznysu. Zdatně mu pak sekundovaly zkrachovalé politické existence, jako např. italská europoslankyně Francesca Donato, která zcela otevřeně volá po jednání s agresorem Putinem a zpochybňuje dosavadní evropskou politiku vůči Rusku, či německá europoslankyně za AfD Christine Andersonová, která se neštítila vystoupit jako host na jedné ze zářijových demonstrací proruských trollů na Václavském náměstí.

Tato skupina europoslanců považovala za skandální, že se pan generální ředitel Bourla nedostavil, ačkoliv i jim by mělo být jasné, že jde o člověka s obrovskou zodpovědností a pracovní vytížeností, jakou oni nikdy nezažili. Pro svou náročnou práci ve prospěch milionů Evropanů ohrožených covidem potřebuje především klid a je zcela pochopitelné, že se nemůže dostavit, kdykoliv si pískne několik bezvýznamných europoslanců z okraje politického spektra. Přesto pan generální ředitel učinil vůči zmíněnému výboru vstřícné gesto a vyslal ke slyšení svou zástupkyni, prezidentku pro mezinárodní rozvinuté trhy společnosti Pfizer, paní Janine Smallovou. Ta se však zmíněným europoslancům nezavděčila, neboť podle nich odmítala odpovídat na položené otázky, případně odpovídala vyhýbavě. Tito europoslanci dokonce označili chování společnosti Pfizer za nepřijatelné, protože prý kladli pouze legitimní otázky.

Jak to bylo s těmi legitimními otázkami, to se účastníci tiskové konference dozvěděli vzápětí. Dotyční poslanci se odvolávali na transparentnost (kterou si ovšem představují po svém) a chtěli v prvé řadě vědět, co obsahovaly SMS zprávy vyměněné mezi panem generálním ředitelem společnosti Pfizer a předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou. Tyto informace jim byly samozřejmě odmítnuty, protože snad i tito europoslanci a europoslankyně by už mohli vědět, že existuje také nějaké právo na soukromí. Zajímavé je, že oni své SMS k nahlédnutí nenabídli. Absurdní divadlo pak tito političtí dezoláti předváděli i v dalším průběhu tiskové konference, kdy obvinili Janine Smallovou, že odmítla odpovědět na otázky týkající se bezpečnosti vakcín a jejich nežádoucích účinků či na otázky týkající se jakýchsi klinických studií. Včetně už zcela obehraného tvrzení, že smlouvy se společností Pfizer byly zpřístupněny začerněné, byly už další otázky zjevně absurdní, protože každý, kdo pravidelně sleduje objektivní média (v našich podmínkách např. Seznam.cz, Aktuálně.cz, Forum24 či Česká televize), musí už dávno vědět, že vakcíny jsou bezpečné a účinné, což už bylo mnohokrát prokázáno. Stejně tak nesmyslné byly další dotazy týkající se cenové politiky společnosti Pfizer BioNTech. Obchodní tajemství či omezující ustanovení v uzavřených smlouvách těmto europoslancům zjevně mnoho neříkají a opravdu nepomůže zaštiťovat se transparentností či tvrzeními o penězích daňových poplatníků. To jsou totiž obvyklé populistické argumenty, které tak dobře známe i u českých příslušníků opozice. Zaznělo i to, co dobře známe z naší antivaxerské scény: ohrožování zdraví lidí ze strany farmaceutických firem, údajné důkazy o nežádoucích účincích vakcín, tvrzení o „pokusných morčatech“ či že „země s nejvyšší proočkovaností mají nejvyšší úmrtnost“ a podobné nehoráznosti. Z úst těchto „takyeuroposlanců“ padaly i takové nepřijatelné výrazy, jako „neomluvitelné“, „skrývání pravdy“, „drzost“, „fraška“, „korupce“, či dokonce „coronavirová zrůdnost“. Ano, v tomto smyslu s dotyčnými europoslanci můžeme i souhlasit. Tohle nám předvedli – právě oni. Naštěstí však paní Janine Smallová je statečnou ženou, nepodlehla takovému nepřípustnému politickému tlaku a odmítla se na takové hře podílet. Ostatně sami dotyční europoslanci přiznali, že jejich výbor není vyšetřovacím výborem, a nemá tedy právo cokoliv vyšetřovat. A tak alespoň statečně kladli otázky, zřejmě proto, aby si alespoň před svými voliči, jež budou nejspíše stejné duševní úrovně jako oni sami, svou existenci v Evropském parlamentu obhájili.

Populisté a antivaxeři tedy v Evropském parlamentu neuspěli, pouze předvedli svá pochybná ega na tiskové konferenci, takže si každý mohl udělat svůj obrázek. To je dobrá zpráva. Ale dobojováno zdaleka není. Právě u nás v České republice se musíme dnes a denně potýkat s populisty, antivaxery, proruskými trolly a dezoláty nejrůznějšího druhu. Také se často zaštiťují demokracií, transparentností, legitimitou či bojem proti korupci, ti nejdrzejší z nich se pak nestydí veřejně volat po dodávkách ruského plynu, po mírovém vyjednávání s agresorem Putinem, či dokonce zpochybňují politiku USA, NATO či Evropské unie. Působení těchto narušených jedinců, zvláště jsou-li podporováni stejně narušenými jedinci v našem i Evropském parlamentu, způsobuje chaos. Lidé jsou zmatení, znejistělí, pochybují, ztrácejí důvěru v demokracii. Vláda nemá klid na svou práci, právě když v současné době čelí mnoha výzvám, a nemůže se soustředit na české občany a pomoci jim. Dezoláti škodí stále víc. My, kteří to s tou zemí myslíme dobře, bychom to dál tolerovat neměli. A lhostejno, zda jde o antivaxery nebo proruské trolly. Náš internetový deník přišel jako jeden z prvních s upozorněním na to, že většina proruských trollů se rekrutuje z řad antivaxerů. Je v zájmu nás všech, aby vláda, Ministerstvo vnitra a Policie ČR konaly, a nejde-li to jinak, pak v trestně právní rovině. Je to v zájmu nás, kteří tvoříme slušnou (a větší) část naší společnosti. Dezoláti, dáme-li jim příležitost, vůči nám slušní nebudou.

Takhle bych tedy psal, kdybych byl redaktorem internetového deníku FORUM24. Věřím, že bych splnil požadavky, které toto médium na své redaktory a editory klade. Tímto tedy žádám pana šéfredaktora, zda by nezvážil mé působení coby externího komentátora v tomto internetovém médiu. Děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 22.10.2022 21:17 | karma článku: 33,95 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Koalice Spolu vyhlašuje výběrové řízení na voliče do evropských voleb

Češi budou mít ve dnech 7. a 8. 6. možnost opět zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Vzhledem k zatím nedostatečným preferencím vyhlašuje koalice Spolu konkurs na případné voliče, kteří by se odhodlali dát jí svůj hlas.

7.5.2024 v 22:46 | Karma: 39,50 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN (6) Pavel Novotný: Trochu prostořeký, ale náš. Představuje naše hodnoty

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

2.5.2024 v 23:39 | Karma: 42,39 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,99 | Přečteno: 1986x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 43,05 | Přečteno: 1795x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,89 | Přečteno: 2057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrůzný nález v Paříži. V hořícím kufru bylo rozčtvrcené tělo kvadruplegika

13. května 2024

V pařížském dvanáctém obvodu vyšetřují brutální vraždu handicapovaného muže. Jeho rozčtvrcené tělo...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  14:46

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Motorkář, který způsobil nehodu a napadl záchranáře, skončil ve vězení

13. května 2024  14:33

Policisté obvinili z několika přečinů a pokusu o ublížení na zdraví dvaatřicetiletého motorkáře,...

Duhová ano a naše ne? Na Eurovizi nesměly být vlajky EU, Brusel zuří

13. května 2024  14:19

Evropská komise kritizovala zákaz vlajek Evropské unie na sobotním finále písňové soutěže Eurovize....

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 42,75
  • Průměrná čtenost 3510x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik