Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KRIT: Ministerstvo vnitra je na dezoláty ve státní správě připraveno. Zaplať pánbůh!

Ministerstvo vnitra bije na poplach. Radikalizují se už i pracovníci veřejného sektoru.  Naštěstí je tu tým KRIT. Jeho členové by to SPOLU měli zvládnout.

Využili jsme možnosti se o věci dozvědět víc, a to prostřednictvím našeho zdroje na Ministerstvu vnitra,  kterému jsme museli ovšem zaručit naprostou anonymitu. „Panuje tam trochu nervozita a oni by si mohli třeba nějak špatně vysvětlit, že jsem o tom s vámi mluvil. Ostatně to pochopíte, až uvidíte ty zásady, které připravujeme,“ uvedl náš zdroj na vysvětlenou.

„Ve společnosti se nám rozmohl takový nešvar, lidé mají obavy, nějak se nám radikalizují a někteří dokonce pochybují o správnosti vládních kroků. A nepomáhá ani to, jak moudře k nim pan premiér a ministři promlouvají. Už nám selhávají i pravidelné příspěvky Markéty Pekarové Adamové, která přece lidem opakovaně vysvětlila, jak to je s těmi svetry a že nikoho nenecháme padnout. Pan ministr si už málem začal zoufat,“ prozradil nám náš zdroj (jeden z výše postavených úředníků na ministerstvu) na úvod.

„Naštěstí máme ten KRIT a kluci už konečně začali trošku fungovat, ale taky to nemají jednoduché,“ upřesnil nám dále náš zdroj. „Museli se vypořádat s několika věcmi a nebyly to žádné drobnosti. Víte třeba, že máme v ústavě svobodu projevu a právo na informace? My taky úplně nevíme, kde se to tam vzalo, snad s nějakou listinou nebo co, ale je to tam. Tohle vůbec není jednoduchá situace. Ale už připravujeme návrhy na celkovou revizi právního rámce v České republice, pak bude vše jednodušší,“ doufá náš zdroj.

KRIT (Krizový informační tým Ministerstva vnitra ČR), jak jsme se dozvěděli z konkurenčních médií, je název pro nový tým zřízený na ministerstvu a podléhající přímo panu ministrovi Rakušanovi. Tento tým nedávno přišel se závažným zjištěním, totiž že se radikalizace zdaleka netýká jen obyčejných občanů, ale i pracovníků státní správy a obecně veřejného sektoru. „To už není taková legrace. Kdyby protestovali jenom ti dezoláti z Václaváku, s tím už pracovat umíme, to zvládáme. Ale ono se to rozšířilo už i mezi naše lidi, takže ministři trvají na tom, že se to musí radikálně řešit. Proto  KRIT.“

Členové týmu KRIT přišli s řešením, jež by mělo eliminovat nebezpečí, která z radikalizace pracovníků státní a veřejné sféry vyplývají. Mohlo by být totiž dokonce ohroženo běžné fungování státu a jeho institucí, mohl by nastat rozpad společenské soudržnosti, snad by mohla být narušena i loajalita občanů k našim elitám a v extrémním případě by mohlo dojít i k pádu vlády, za kterou se naši slušní spoluobčané konečně nemuseli stydět. „To je samozřejmě zcela nepřijatelné a to nemluvím o tom, jak by takový vývoj mohli vnímat naši spojenci v Evropě a v Zámoří. Pak už by zbývalo jen požádat naše přátele z NATO o pomoc s nastolením pořádku,“ popisuje krizový scénář náš zdroj. „My tedy od nich máme příslib, že by nás nenechali na holičkách, ale je to přece jenom trochu neortodoxní řešení a Češi by ho nemuseli správně pochopit a máme obavy, že by ho třeba úplně nepřijali. Ale myslím, že KRIT nejhoršímu zabrání, zvláště když zapojíme co nejvíce zaměstnanců státní správy a samozřejmě i policisty,“ dodává náš zdroj pro uklidnění.

A s jakým řešením tedy KRIT přichází? Zřejmě nejdůležitější částí je bod první: „Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady, a jejich zapojení do dialogu.“ Náš zdroj vysvětluje: „Tak samozřejmě všechno musí být přísně anonymní, nechceme přece nikoho pronásledovat. Prostě si na základě upozornění od našich spolupracovníků, které máme už v řadě případů vytipované a jsme s nimi domluveni, zjistíme osoby, které se nejeví zcela loajálně k názorům vlády. A hezky konkrétně, ten říkal támhle tohle, ta se o konkrétní věci vyjádřila tak a tak. Tohle musíme mít zmonitorované a konkrétní zaměstnance musíme identifikovat, abychom pak s nimi mohli vést dialog. A zase, nepůjde o žádný nátlak, žijeme přeci v demokratické společnosti. Prostě se budeme ptát: Co toho člověka vede k tomu, že šíří dezinformace nebo nevhodné názory? Komu tím prospěje? Komu tím nahrává? S kým o tom mluvil? Mohl by označit centrum podobných antisystémových názorů? Kde se scházejí lidé, kteří se vyjadřují podobně? A tak dále, prostě se budeme ptát a on bude odpovídat, zkrátka dialog. Nápomocni nám budou i policisté, kteří budou např. lidi určené k dialogu také vytipovávat, případně je budou doprovázet k rozhovorům, které s nimi povedeme.“

Druhou zásadou, která je v doporučení týmu KRIT uvedena, je „Vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose.“ Náš zdroj k tomu uvádí: „Tohle může znít možná trochu nesrozumitelně, ale není to tak složité. Druhá zásada navazuje na první. V zásadě jde o souhrn předpisů, které vypracují naši odborníci a v nichž bude uvedeno, co je třeba považovat za antisystémové názory a jak na ně reagovat, komu hlásit výskyt takových názorů a osoby, které je zastávají. V zásadě půjde o jakýsi manuál pro naše spolupracovníky, podle kterého budou postupovat. Nejdůležitější bude stanovit okruh témat, v nichž by se antisystémové názory mohly objevit, ať už půjde třeba o kovid a očkování, konflikt na Ukrajině, vztah k Putinovskému Rusku, vztah k našemu spojenci USA či Evropské unii, to jen namátkou. Samozřejmě půjde o živý dokument, který se bude vyvíjet a bude průběžně upravován a doplňován. Samozřejmostí bude i naznačení vhodných, tedy systémových postojů a názorů, které by zaměstnanci státní a veřejné správy měli zastávat. Nechceme naše lidi mást a cílem je ukázat jim správnou cestu.

A třetí zásada? „Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím.“ I k této zásadě nám bylo poskytnuto vysvětlení: „Tady je samozřejmě důležité slovo aktivně. Aktivní musí být naši spolupracovníci, aktivní musí být policisté, aktivní musí být naši odborníci. A samozřejmě empatičtí. Chybovati je lidské, takže pokud budou lidé, kteří se třeba nějak zapletli s antisystémovým názorem nebo znají někoho, kdo má antisystémové názory, ochotni spolupracovat a uznat svá pochybení, můžeme jim i nadále poskytnout s určitými výhradami a samozřejmě s určitou kontrolou naši důvěru. Rozhodně však nemíníme vážnější případy nějak bagatelizovat, jsme ve válce a nemůžeme si dovolit podporovat a tolerovat lidi, kteří se chovají či třeba vyjadřují vlastizrádně. S tím pak souvisí i sloveso „sbírat“, které je ve třetí zásadě též uvedeno, i když by bylo možná vhodnější uvést jeho dokonavý tvar.“

Zdá se tedy, že můžeme být klidní. Dezoláti, dezinformátoři či proruští švábové by nám do státní a veřejné správy tak snadno proniknout neměli, a pokud ano, dokážeme je efektivně eliminovat. Samozřejmě bude časem nutné rozšířit výše uvedené zásady i na ostatní zaměstnance ve školství, zdravotnictví, v obchodě a službách či v soukromé sféře a dalších oborech. Ostatně o tom, že Ministerstvo vnitra opravdu nezaspalo, nás na závěr ujistil i náš zdroj: „Kluci z KRITu na tom pořád pracují a zrovna včera přišli s návrhem, že by ministerstvo mělo dostat prostor ve vysílání České televize s pořadem, pro který máme už i název: Nedělní chvilka systémových názorů. Naši odborníci by lidem v pravidelném vysílání vysvětlovali, jaké názory jsou systémové a jak bojovat s těmi antisystémovými. Podrobnější komentáře by pak mohly být zveřejňovány každé pondělí na platformách Seznam.cz nebo Forum24, s nimiž máme výbornou spolupráci. Ostatně i odborníků na tuto problematiku máme dost, pořadu by se mohli ujmout třeba Čeští elfové nebo Jan Cemper z Manipulátoři.cz. Pravidelným milým hostem by mohl být třeba i pan ministr vnitra Rakušan, možná by se uvolil i sám pan premiér…“

Doba není lehká, ale je dobré vědět, že na straně občanů stojí vláda i Ministerstvo vnitra. Občané nemusejí mít obavy, ministerstvo je připraveno. A to je dobře.

Autor: Ladislav Pokorný | čtvrtek 6.10.2022 21:01 | karma článku: 38,10 | přečteno: 3248x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,55 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,91 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,77 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,11 | Přečteno: 2910x | Diskuse

Ladislav Pokorný

My jsme demokraté. A tedy i nositelé správných názorů

Členové vládní pětikoalice národu opakovaně vysvětlili, že jsou jedinými představiteli demokracie u nás. Jako takoví jsou tedy jediní nadáni správnými názory. A z toho logicky vyplývá, že tedy budou i arbitry názorů ostatních.

25.2.2024 v 15:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 6135x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vládní aféry? Nesmysl. Konečně vládnou hodnoty, jdeme správným směrem. A to je podstatné

Opozice se zoufale snaží občanům podsunout jakési "vládní aféry". Jde však jen o naprosté maličkosti a často spíše nedorozumění, které nelze s amatérismem a neschopností předchozích vlád jakkoliv srovnávat.

5.2.2024 v 0:17 | Karma: 45,58 | Přečteno: 4882x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Korespondenční volba je cestou k řízené demokracii. A to by měl být náš směr

Doba je složitá a mnozí naši spoluobčané se už v dnešní době velmi obtížně orientují. Vládní koalice problémy prostých občanů vnímá a přichází s řešením v podobě projektu řízené demokracie. A pomůže právě korespondenční volba.

30.1.2024 v 23:37 | Karma: 45,63 | Přečteno: 4396x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Ústavní soud se jasně postavil na stranu demokracie a též na stranu seniorů

Rozhodnutí ÚS o valorizaci penzí vzbudilo mezi nepřáteli naší demokracie a proruskými patolízaly značný odpor. Ti se přitom zaštiťují starostí o seniory a demokracii. ÚS však jen plnil svou povinnost a seniory i demokracii hájil.

25.1.2024 v 22:53 | Karma: 42,16 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Ministr Rakušan neohroženě vstoupil do světa skřetů. Nezvítězil, ale cestu ukázal

Ministr vnitra se s odvahou sobě vlastní pokusil vysvětlit a obhájit vládní kroky v prostředí, které je liberální demokracii, pokroku a novým myšlenkám dlouhodobě nepřátelské. Jak se však dalo čekat, házel jen perly sviním.

23.1.2024 v 19:36 | Karma: 42,56 | Přečteno: 1730x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Děláme to dobře. Tak dobře, že to někteří občané ještě pořád nepobrali

Problém Fialovy vlády s nízkou důvěrou občanů není dán vládní komunikací či některými vládními kroky. Občané prostě jen nečekali, že to půjde takhle dobře, a brání se tomu uvěřit.

21.1.2024 v 11:50 | Karma: 45,73 | Přečteno: 7016x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Rakušan svou politiku přitvrdí, protože někteří stále nerozumějí. Fialovi to ještě řekne

Přes více než dvouletou snahu ministra vnitra o to, aby byly ve společnosti nastaveny správné názory a potlačeni dezoláti a dezinformátoři, mnozí lidé stále ještě nerozumějí. Je tedy třeba nadále nehrát při zdi a přitvrdit.

17.1.2024 v 22:35 | Karma: 45,50 | Přečteno: 5511x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Pojďme společně pomoci těm, kteří podlehli nesprávným názorům

Vypjatá atmosféra posledních dnů na zdejším blogu nás vede k přesvědčení, že chybující jedince je třeba nejen jasně odsoudit, ale též jim nabídnout návrat do slušné společnosti. Je však jen na nich, jak se rozhodnou...

14.1.2024 v 23:18 | Karma: 43,18 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Lidé psali a prosili, abych zůstal. Jurečka se zachoval jako skutečný státník a zůstává

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ukázal všem, jak mají vypadat skutečné hodnoty. Navzdory všem útokům a protivenstvím vyhověl přání lidu a dál bude sloužit našim občanům.

10.1.2024 v 22:38 | Karma: 46,75 | Přečteno: 9940x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Většina Čechů potřebuje pevné vedení. Pan prezident svůj národ zná a Čechům ho zajistí

Češi vždy potřebovali pevné vedení. V minulosti se toho ujali naši němečtí přátelé, později bohužel SSSR, dnes nám ho nabízí Evropská unie. Prezident Pavel svému národu rozumí a je připraven takové vedení našemu lidu zajistit.

9.1.2024 v 21:20 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1821x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Dezinformátoři a proruští švábi utrpěli v případě Hudáčka další porážku. Je ale vyhráno?

Zdálo by se, že neumožnit působení proruského brankáře Hudáčka v našem hokeji je samozřejmostí. Ve skutečnosti jde nejen o součást boje za demokracii a jasný signál do rozbouřené české společnosti, ale hlavně o další správný krok.

7.1.2024 v 14:50 | Karma: 42,87 | Přečteno: 2048x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Petr Fiala je lišák, všem dezolátům vytřel zrak. ČR se žádné povinné kvóty týkat nebudou

Dnes proběhla médii zpráva, že v EU došlo k dohodě na migračním paktu. Mimo jiné zavádí povinnou solidaritu všech států sedmadvacítky. A najednou se ukázalo, jak moudře a strategicky naše vláda celou dobu postupovala.

20.12.2023 v 23:22 | Karma: 47,24 | Přečteno: 13629x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Piráti: Požehnané Vánoce všem. Pojďme společně vybrat peníze na bojovou helikoptéru!

Olga Richterová tentokrát rázně připomněla všem pochybujícím, jak je třeba chápat letošní Vánoce. Výzva je jasná – vybereme peníze na helikoptéru, díky níž bude možné zabít zase o něco více lidí. Hodnoty je totiž třeba bránit.

18.12.2023 v 23:33 | Karma: 43,86 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Slušní lidé v tomto státě jsou znepokojeni: Někdo nám sem dováží ruský plyn…

Ministr průmyslu a obchodu nedávno všechny slušné občany šokoval prohlášením, že někteří obchodníci dovážejí do Česka ruský plyn, přestože zde vůbec není potřeba. My, zodpovědní občané, tuto informaci považujeme za alarmující.

18.12.2023 v 0:26 | Karma: 46,26 | Přečteno: 8403x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda žije s občany. Zdražování potravin překvapilo ministry i občany úplně stejně

Vládě Petra Fialy je často vyčítáno, že žije v jakési bublině odtržené od běžné reality. Není tomu tak. Důkazem vládního sepětí s obyčejnými lidmi je, že zdražování potravin šokovalo stejně tak ministry jako běžné občany.

10.12.2023 v 21:41 | Karma: 45,92 | Přečteno: 6564x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 79
  • Celková karma 43,82
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik