Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Na všechno máme řešení,“ říká budoucí premiér

Fiktivní rozhovor loajálního novináře s budoucím premiérem tohoto státu. Rozhovor, jaký by mohl být, kdyby náhodou byl. Ale taky by to mohlo být i jinak.

Pane premiére, především dovolte, abych Vám pogratuloval k volebnímu výsledku a vyjádřil přesvědčení, že konečně zvítězila slušnost a zodpovědnost.

Samozřejmě děkuji, ale ještě premiérem nejsem. Nicméně máte pravdu, zvítězila slušnost a zodpovědnost. Já s nadsázkou říkám, že volby byly o tom, jestli zlo a estébáci a Rusko, nebo dobro, naděje a slušnost. A občané České republiky zvolili správně, jsem na ně hrdý.

Pro mě jste byl premiérem vždycky. Před vaší vládou však stojí řada výzev – pandemie covidu, chybějící pracovní síly, obrovský státní dluh, zdražování energií, Babiš v opozici, eliminace Zemana… Jak se s tím vyrovnáte, jaké máte plány a strategii?

Pojďme tedy popořádku. Nejprve snad k panu prezidentovi. Určitě zde nehovoříme o žádné eliminaci. Především bych mu chtěl upřímně popřát mnoho zdraví a ještě spoustu let ve funkci. Ale máme s kolegy s demokratické koalice o jeho zdraví a kondici vážné obavy, a když mu nechce pomoci Mynář s Ovčáčkem, kteří ho jen zneužívají, musíme mu pomoci my. Vnímám to jako naši občanskou povinnost. To je ten důvod, proč aktuálně usilujeme o aktivaci článku 66 Ústavy (pozn. redakce: prohlášení prezidenta za neschopného výkonu funkce). Chci ale zdůraznit, že tak činíme jen s ohledem na jeho zdraví a jakmile se pan prezident dostane do lepší kondice, všechny pravomoci mu vrátíme. Jsme demokraté.

A předpokládáte, že se zdravotní stav pana prezidenta ještě zlepší?

Já nejsem lékař, ale všichni vidíme, že to již několik let není dobré. Ale věřím, že naši špičkoví lékaři panu prezidentovi pomohou, a myslím, že když to dobře půjde, mohl by se svého úřadu třeba na přelomu února a března 2023 opět ujmout. Musíme mít ale na paměti, že už není nejmladší, takže by se měl především pořádně vyležet a nestresovat se politickými záležitostmi. Pan prezident nemusí mít žádné obavy, jeho pravomoci budou v dobrých rukou, jsme demokraté (pozn. redakce: V případě aktivace čl. 66 Ústavy přebírají část pravomocí prezidenta předseda poslanecké sněmovny a předseda vlády).

Jak se Vaše vláda popasuje s vysokým státním dluhem?

Jsem rád, že tato otázka zazněla, protože my jsme už před volbami říkali, že bude potřeba se trochu uskromnit a ušetřit především na výdajích státu. To je cesta, jak dluh postupně snižovat. Samozřejmě všechna opatření provedeme sociálně citlivým způsobem a vše v koalici řádně prodiskutujeme. Aktuálně již několik takových diskusí probíhá a myslím, že máme pro občany dobré zprávy. Jednou z nich je, že zatím zůstanou zachovány rodičovské přídavky a též podpora v nezaměstnanosti, i když právě zde nám naši experti navrhovali plošné zrušení. Také se mi podařilo kolegy přesvědčit, aby zvýšení základní sazby DPH (kterému se bohužel nevyhneme, jak každý jistě chápe) nebylo o 20 %, ale pouze o deset. Samozřejmě se nevyhneme ani méně populárním opatřením, např. bude asi nutné zavést příspěvek za návštěvu zdravotnického zařízení či lékaře. Občané by si to ale neměli plést s tolik nepopulárními třicetikorunovými regulačními poplatky, o ty zcela jistě nejde. My chceme jít jinou cestou, a to právě cestou příspěvku. Jsme přesvědčeni, že částku např. ve výši sto korun, kterou jistě většina z nás vnímá jako naprosto bezvýznamnou, by občané při návštěvě zdravotnického zařízení či praktického lékaře mohli bez větších problémů uhradit, aniž by to výrazněji zasáhlo jejich peněženky. A diskutujeme i další možnosti, ať už jde o úpravu cen veřejné hromadné dopravy či zmrazení platů státních zaměstnanců. Tady bych ovšem chtěl státní zaměstnance uklidnit, v případě, že bychom k takovému kroku přistoupili, jistě bychom pamatovali i na výjimky, nabízejí se např. u soudců či ústavních činitelů. I zde chceme postupovat sociálně citlivě.

Příspěvek u lékaře, který jste zmiňoval, případně navýšení základní sazby DPH by asi výrazně zasáhlo seniory. Jak jim chcete pomoci?

Máme několik variant, které nyní diskutují naše expertní týmy. Ve stádiu zvažování je např. projekt tzv. regresivní devalorizace starobních penzí, což je ovšem velmi složitá problematika, do níž bych se na takto omezeném prostoru jen nerad pouštěl. Při všech zvažovaných krocích však vycházíme z nejnovějších vědeckých poznatků a studií, podle nichž je např. prokázáno, že spotřeba potravin u starších lidí nedosahuje zdaleka takového množství, jako tomu bylo v jejich mladších letech, a rovněž již neprocházejí tak výrazným růstem, naopak se podle vědců tendence růstu u seniorů zastavila. Z toho vyvozujeme, že by se navýšení DPH nemuselo seniorů nijak výrazněji dotknout, protože, abych nemluvil jen ve vědeckých termínech, už tolik nejedí a nepotřebují si kupovat větší oblečení či boty. Je tedy zřejmé, že i k seniorům chce naše vláda přistupovat s maximálními sociálními ohledy.

Jedním z nejpalčivějších problémů je pandemie nemoci COVID-19 a s ní spojené rozdělení společnosti v otázce očkování. Jak k této problematice přistoupí vaše vláda?

Především si musíme uvědomit, že jedinou cestou k návratu do normálu je očkování. V tomhle Babišova vláda zcela selhala, protože nedokázala motivovat občany k tomu, aby se dali očkovat. Dnes máme stále více jak 40 % lidí, kteří nejsou očkováni. Zároveň chci zdůraznit, že očkování musí zůstat zcela dobrovolné, my jsme demokraté. Naše expertní týmy však dnes již pracují na strategii, jak zbývající občany motivovat. Chystáme řadu opatření, která k vyšší proočkovanosti přispějí.

Mohl byste specifikovat, o jaká opatření půjde?

Tak zatím bych se nechtěl příliš pouštět do detailů, celou záležitost ještě nemáme v koalici zcela prodiskutovanou. Nicméně zodpovědná vláda musí mít řešení připravená. Rozhodně ukončíme chaotická a polovičatá řešení, které nám předkládal Andrej Babiš se svými zmatenými a nekompetentními ministry. Způsobů, jak motivovat zbývající občany k očkování, je celá řada. Motivace musí být především pozitivní, občané musí pochopit, že se očkováním chrání. Chrání nejen sami sebe, ale i druhé. To by měl být přístup zodpovědného člověka, který je pak hoden být i občanem České republiky, hrdého a sebevědomého státu začleněného pevně do euroatlantických struktur a Evropské unie. Naším cílem je sebevědomý, samostatný a zdravý občan.

To zní velmi dobře, pane premiére. A ta opatření?

Jak už jsem řekl, chceme především motivovat pozitivně. My se ovšem nebudeme snižovat k nějakým losováním o mobilní telefony či značkové tenisky, to si myslím, že bylo pro občany ponižující. Také nechceme očkovat lidi na hlavním nádraží nebo v autobuse. Očkování by mělo proběhnout v důstojném a příjemném prostředí, lidé by se na něj měli těšit, a ne se ho obávat. Protože i ty očkované čeká ještě několik přeočkování, chceme podobný komfort nabídnout i jim. V každém větším městě plánujeme zřídit důstojná a dobře vybavená očkovací centra, kde se lidé budou scházet a kde budeme společně s lékaři a zdravotnickým personálem dělat tečku za covidem. A jako takový malý bonus umožníme očkovaným, aby si zahráli o zájezd do některé z exotických zemí. Zkrátka k celé věci přistoupíme daleko zodpovědněji a komplexněji než Babišova vláda.

A co s těmi, kteří se i přes všechna opatření očkovat nenechají?

Nevěřím, že by se v naší krásné zemi našli i potom ještě takoví lidé, snad jen několik asociálů a pomatených antivaxerů. Ale i jim musíme pomoci, naše vláda bude vládou pro všechny. V jejich případě bychom zřejmě museli přistoupit k poněkud razantnějším opatřením, my pro ně máme takové pracovní označení „zvláštní zacházení“. Menšina nezodpovědných nemůže ohrožovat většinu zodpovědných. Zpočátku by bylo třeba neočkované nějakým způsobem označit, abychom je mohli snadno identifikovat. Nešlo by samozřejmě o nějaké vyčlenění ze společnosti, jen by ostatní občané, případně příslušníci pořádkových sil byli informováni, že takto označený občan potřebuje zvýšený dohled, protože není očkován a není vyloučeno, že bude potřebovat pomoc. Do budoucna by pro ně bylo zřejmě nejrozumnějším řešením umístění v některém specializovaném zařízení, kde by měli k dispozici vše, co k životu potřebují. Nejednalo by se samozřejmě o žádné tábory, to je nesmysl, jsme demokraté. Šlo by spíše o prostředek, kterým většinová společnost ochrání své příslušníky a zároveň pomáhá těm, kteří nejsou očkováni a ochranu také potřebují. Kromě toho se nabízí možnost, aby tito lidé pracovali v oborech, kde dnes pociťujeme nedostatek pracovních sil, ať už jde o dělníky, zámečníky, strojní mechaniky apod. Mohli by též pomáhat na stavbách či v dolech. V této souvislosti bychom samozřejmě museli pečlivě zvažovat, v jakých lokalitách bychom pak taková specializovaná zařízení, v nichž by tito jedinci byli umístěni, zakládali a zřizovali. Současně se nabízí možnost přílivu kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí, především z afrických oblastí. Tito noví pracovníci by pak mohli nahradit ty, které budeme opatrovat v již zmíněných specializovaných zařízeních. Přestože tento návrh je zatím pouze v pracovní verzi, nabízí poměrně komplexní řešení problematiky COVIDU i chybějících pracovních sil na trhu práce. Ale jak už jsem říkal, vše bude třeba ještě prodiskutovat v koalici.

A co byste vzkázal jako budoucí premiér občanům?

Budeme vládou pro všechny. Našimi hlavními cíli jsou zajištění ochrany před pandemií COVID-19, přičemž budeme plně respektovat, že očkování je a musí zůstat dobrovolné, sociálně citlivý přístup při realizaci opatření, která mají za úkol napravit neutěšený stav veřejných financí, a především vždy a za všech okolností demokratický způsob vlády bez diskriminace jakékoliv skupiny obyvatel. Chtěl bych ubezpečit občany, že uděláme vše pro to, aby se nám společně žilo v naší krásné zemi dobře.

Pane premiére, děkuji za rozhovor i za krásná slova, která v něm zazněla. Myslím, že naši občané zvolili dobře.

Autor: Ladislav Pokorný | neděle 24.10.2021 20:44 | karma článku: 30,00 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 42,74 | Přečteno: 1877x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma: 42,93 | Přečteno: 1756x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma: 42,80 | Přečteno: 2014x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

Premiér Fiala poslal Fica do politického suterénu. A přitom byli Slováci včas varováni...

Vláda Petra Fialy rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenskou vládou pod vedením premiéra Fica. Není divu, kdo by chtěl jednat s proruským dezolátem. Přitom jsme slovenské voliče včas varovali, a koho mají volit, poradili.

7.3.2024 v 23:43 | Karma: 43,28 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Společnost

Ladislav Pokorný

„Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.“ No konečně

Policisté z Jihomoravského kraje jako první vyslyšeli volání českých politiků, hodnotových médií i zodpovědných občanů po tvrdším kurzu vůči proruským dezolátům a obecně kritikům vlády. Konečně.

29.2.2024 v 20:50 | Karma: 40,12 | Přečteno: 2922x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 44,00
  • Průměrná čtenost 3599x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik